Završena 142. Nevesinjska olimpijada

NEVESINJE: Nevesinjci su večeras ispratili učesnike još jednog viteškog nadmetanja na Bratačkom Lugu.

Tradicija koja se ogleda u organizovanju  nadmetanja u konjskim trkama i viteškim disciplinama na Bratačkom Lugu kod Nevesinja i ove godine je uspješno okončala 142. izdanje. Tačno u podne počele su viteške borbe. Skok u dalj i u vis, trka u džaku i sa jajetom u kašici, penjanje na stub i skakanje na mijeh samo su bile uvertira u borbe ”teške kategorije” gdje su gorostasi odmjeravali snagu i vještinu bacanjem kamena sa ramena, potezanjem konopa i klipa i boju na brvnu. Prava poslastica je ostavljena za kraj, gdje su posjetioci imali priliku da uživaju u  tri galoperske trke.

U tri kategorije trčali su bosanski, arapski i punokrvni konji, ukupno njih 26. Mala trka bosanskih konja bila je najneizvjesnija, jer je učestvovalo čak 12 grla, a prvo mjesto je osvojio prošlogodišnji pobjednik Dragan Vučak iz Rogatice.  Drugo mjesto zauzeo je Putko Miljana Ostojića, a treće Soko Vuksana Kovačevića svi iz Žabljaka.

Za prodicu Dunđer i njihova grla se sa pravom može reći da su bili zvijezde ovoga dana jer su osvojili  najvrednije nagrade, ukupno pet,vrijednosti 11.000 KM. U trci punokrvnih konja prve dvije stepenice pobjedničkog postolja pripale su Gavrilu i Milanu Dunđeru pošto su njihova grla Alkapela i Peridot bila najbrža. Treći na cilj stigao je prošlogodišnji pobjednik  Marmaris, vlasništvo Sumije Dedović iz Ilidže.

U tri arapskih konja sve tri nagrade idu porodici Dunđer. Kroz cilj su redom prošli Malbrok, Singlav i Lenkoran.

U skoku udalj Radovan Grozdanić iz Danilovgrada je osvojio zlato, a naš Radovan Spremo srebro, dok se u skoku uvis vodila  borba između Radovana Grozdanića , Zorana Šukovića iz Gacka i Radovana Sprema. Šuković je preskočio letvicu od 1,49 što mu je bilo dovoljno za prvo mjesto dok je, Spremo ponovo bio drugi.

Atraktivna disciplina potezanje konopa radost je donijela Nevesinjcima. Pojačani prijateljima sa narodnih sabora i sokolskih nadmetanja nastupili su sa dvije ekipe i na kraju osvojili zlatnu i bronzanu medalju. Između dva „Sokola“ plasirao je „Stefan i div“ iz Užica.

U bacanju kamena s ramena prvo mjesto je osvojio i prošlogodišnji pobjednik Miloš Marković iz Rume. Njegov najbolji hitac od 18,58 m bio je gotovo dva metra duži od drugoplasiranog radovana Zekovića iz Šavnika.

Veteran iz Bratačkog luga Radomir Andrić  je bio najbrži u trci sa jajetom u kašici, dok je u trci u džaku bio drugi iza Aleksandar Krajišnik iz Apatina koji je osvojio zlatno odličje.
Ove godine prvim skokom Luke Parežanina  mjeh je popustio, tako da je izostalo duže takmičenje u ovoj atraktivnoj i za gledaoce zabavnoj disciplini.

Najbržim penjanjem na stub Jovan Stupar iz Apatina, je osvoji prvo mjesto, a u boju na brvnu  Željko Kucalović iz Banjaluke je ponovio prošlogodišnji rezultat i osvoji prvo mjesto.

Nevesinjci su se još jednom pokazali kao dobri domaćini, a organizatori obećavaju još bolje uslove za goste i takmičare naredne godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *