Izložba slika Zorana Čalije

NEVESINJE: Nevesinjska publika, koja voli likovnu umjetnost, imala je priliku da proteklog vikenda u prostorijama Gradske galerije u Nevesinju prisustvuje otvoranju samostalne izložba slika likovnog stvaraoca Zorana Čalije, pod nazivom „Služiti ljubavi“.

Ciklus od tridesetak slika iz najnovijeg ciklusa nastajao je posle hodočašća kroz metohijske manastire. Na njima se mogu prepoznati zlatni oreoli, figure svetitelja i povremeno prisustvo krsta, ali je, ipak, fokus samih djela stavljen na likovnost.

Zoran Čalija, umjetnik nevesinjskog porijekla, kaže da je ovu izložbu posvetio obnavljanju duše. Rođen je u Skoplju, svoje djetinjstvo je proveo u Trusini, kod Nevesinja. I svaki dolazak u Hercegovinu za njega je predstavljao veliki doživljaj. Likovnu akademiju završio je u Beogradu, a član je ULUS-a od 1989. godine. Do sada je imao 18 samostalnih izložbi i preko 50 grupnih.

„Izložba se zove ‘Služiti ljubavi’, jer smatram da sav moj umjetnički rad, zapravo, jeste služenje ljubavi, Bogu, svom narodu i precima“, istakao je Čalija, te dodao da ga posebno raduje što je imao priliku da izložbene putešestvije za ovu godinu završi upravo u Nevesinju. Ovo je njegova prva samostalna izložba u Hercegovini. Pored trebinjske publike, ovaj ciklus je zaokružio sa izložbom u Nevesinju, gdje je stakao je da mu je želja u svom zavičaju formira likovnu koloniju.

Izložba slika „Služiti ljubavi“ u Galeriji u Nevesinju biće otvorena do 30. avgusta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *